Borovička je bezpečná? (hrubost)
Na zaklade nasich kontrol, ktere bezne děláme, borovička jako tuhy alkohol na slovensku, je bezpečná. Pokud jsme zjistili nejake odchylky, spíš se jednalo o dodržení deklarovaných obsahu ethylalkoholu.
Viděl jsem teď, že kontrolujete i na cestách auta, která převážejí mase. Já jsem si myslel, že toto dělají hygienici. Jak to vlastně funguje? Něco kontrolují celníci, něco vy, něco hygiena? Máte nějaké rozděleny pole působnosti? (Henrik)
Kompetence v kontrole potravin jsou stanoveny v zákoně o potravinách 152 z roku 1995. Státní veterinární a poztravinova zprava SR (ŠVPS SR) podla poslední novely uvedeného zákona kontroluje potraviny v celém potravinovém řetězci, tj. z farmy na stůl, což je v pojetí na slovensku po obchodní sít. Kontroly na silnicích děláme na zaklade současné situace v importu potravin na Slovensko. Tyto kontroly zjišťují velmi závažné porušení Čo se týče vysledovatelnosti potravin, hygienických podmínek jejich přepravy a porusení zdravotní bezpecnosti a kvality dovážených potravin na Slovensko a to je důvod, proč děláme tyto kontroly i na cestach a nejen v místě určení.
Někde jsem četl že prý pomáhá napít se po otravě alkoholu, je to pravda? (Igor)
Urcite se doporučuje. Každé požití tuhého alkoholu je spojeno se zapíjení neutrálního vodou nebo jinym bezalkoholickym nápojem. V pripade, kdy se jedna o jakékoliv pochybnosti při pití takového alkoholu (chuťové vlastnosti, zápach a pod.) V tomto pripade je účinnější ho nepolykat a výplně z ust. a nespoléhat se na zapíjení nealkoholických nápojů.
Dobry den, pane Bíreš. Vaši inspektoři dělali i kontroly na školách, to kuřecí ma se, Čo bylo nekvalitní? Je to hrozné … jak vy sám bojujete proti nekvalitnímu jídlu? Dá se to vůbec rozeznat, když jsem laik? Děkuji za odpověď (marta)
Sektor veřejného stravování má na starosti Úřad veřejného zdravotnictví a on je zodpovědný na tomto stupni za kvalitu a hygienické nezávadnosti potravin. Nasa kompetence v tomto procesu je spíš zabránit, aby se takové potraviny at už v syrovém stavu nebo polozbožíech nedostávali do školských zařízení.
Je slovenska drůbež kvalitni oproti polské (miro)
Vzhledem k tomu, že slovensky drůbežářský průmysl, tzn: od farmářů přes výrobců krmiv az po zpracování drůbežích produktů a jejich prodej je pod veterinárním dozorem, su vsetky garance, že slovenske produkty z drůbeže su zdraví bezpečně a kvalitně. V případě jakéhokoli porušení, Čo s atyka zdravotního stavu zvířat nebo umJítování drůbežích výrobků na trh, víme velmi aktualne a efektivně konat t když, aby se tyto výrobku spotřebitelem nedostali. To je např. poslední případ salmonely v drůbežích karbanátky. Při zahraničních výrobků se častěji setkáváme s porušením hlavně Čo se tyka kvality ale i zdravotní bezpecnosti a tím urcite můžeme s jistotou říct, že slovenske vyrobky su kvalitnější.
Existují nějaké lakmusový papírek, nebo něco podobného, čím by se dal pro rychlou kontrolu zjistit obsah methanolu v alkoholu? (jozef)
Nemam o tem informace, ale jakoukoli lihovinu o které mě spotřebitel jen male pochybnosti, je možné zaslat na patřičné regionální veterinární a potravinové správy, který zajistí analýzu přes statně veterinární a potravinové ústavy: v Londýně, Dolním Kubíně a Prešově. Analýzy se provádí prostřednictvím špičkové analytické techniky, jedině v akreditovaných laboratořích, proto, aby byla zajištěna objektivita, nezávislost výsledků a hlavně aby byl spotřebitel chráněn před alkoholem s obsahem metanolu nebo jinych nepřípustný latek.
Dobry den. Je nebezpecne i pivo? Dakujem (Marko)
Kvalitně pivo v kontrolovaném mnozstvi ma urcite i pozitivní vliv na organismus člověka, o čem jsou i vědecké důkazy.
Vím, že při kontrolách jste nic nenašli, ale myslíte si, že alkohol z česka se dostal i nám? Já si myslím, že hej. Vždyt je levnější a to je pro hospodského to nejdůležitější. Normálně bych v pohraničních hospodách ani nepil … pro jjistotu. (kopaniciar)
nevylučuje, že TeNo alkohol se nedostal i na ČR, a proto jsme po prvním zveřejnění této informace nařídily celoslovenské kontroly. V prvním stupni kontroly jsme zaměřili právě na oblasti, kde předpokládáme, že s amosit nabízet takyto druh alkoholu z důvodu nižší ceny a koupěschopnosti spotřebitelu, jsou to i pohranicni oblasti, příležitostně bufety, podomní prodej alkoholu, ale nevynechali jsme z tohoto procesu ani obchodní sít , kde se prodává alkohol ve lahvové formě, tedy bez nalévání. V této chvíli jsme už provedli 375 kontrol a vsechna pochybnosti nebo zjištění, ktere směřují, že to muze byt falšovaným alkohol dovezených z Čech, se momentalne po odběru vzorků analyzuje v nasich laboratořích.
Chtěla bych se pana prof. Biresa opytat, jaké množství metanolu je už smrtelně. Dakujem Vam za odpoved. (jana)
Zde se udaje rozcházejí v tem, že toxická dávka je závislá podle toho, v jaké formě se methanol pije, v jakém mnozství av jakém casovém horizontu. A tam se opravdu ty toxické davky podstatně rozlišit a mimo jiné je to závislé, jestli člověk má návyky na pití alkoholu s obsahem metanolu, aky je jeho zdravotní stav, hlavně funkce jater a nervového tkáně. Obecně se udává, že prvním příznakem otravy při pití takového alkoholu je špatně vidění a po 40 minutách a 72 hodinách se projevují dalsi příznaky jako je bolení břicha, zvracení, ztráta vědomí, fotofobie.
Mají kuželky na lahvích nějaké ochranné prvy? Jak zjistím, zda to není nějaký „falešný“ kolek vytištěn doma na tiskárně? (marika)
Tyto kuželky maji ochranny prvek, jednak z hlediska daňových povinnosti výrobce a prodejce, ale pro kontrolora bezpecnosti potravin je rovně dulezite, zda láhev s kolky je originální a tedy legální, nebo při jejím porušení nebo nepřítomnosti uz je podezření, že je to alkohol, ktery muze byt i potravinou při ohrožení zdraví. Tzn: že i nyní, když kontrolujeme přítomnost padělání a zdraví nebezpečného alkoholu na slovenském trhu, kontrola kolkové známky je také součástí těchto kontrol.
pan Bires Čo si myslite ze je příčinou falšovaným? myslete si že je to nejaky konkurenční boj? (mato)
vyslovují jen domněnku, protože už ten prvy pocit, že někdo si dovolit prodávat potravinu, která způsobí nejen zdravotně problemy u spotřebitele ale už i smrt, doposud 19 lidí, je hrozně. proto si myslim, že pokud někdo chtěl přijít k velkým penězům na úkor zdraví lidí, je to nejhorší, Čo v obchodování s potravinami může nastat. Proto o dalších úmyslu už ani neuvažujeme. Tj. zamena technického methanolu a jeho odvádění do prodávaných alkoholu.
Dobrý den, dá se prítomnost metylalkoholu rozeznat při pálení? Prý má plamen pak inu barvu. (hubert)
Obecně se říká, že metanol není produkt, který při výrobě alkoholu vzniká, tzn: při fermentaci, kvašený, at už ovoce, obilí, nebo brambor. Vzniká jen v minimálním množství v takové koncentraci, která by neměla negativně působit na zdraví člověka. Proto i při tomto potravinovém skandálu v české republice jde o záměrně přidávaný methanolu do konzumního alkoholu. Methanol se vyrábí chemicky, používá se v chemickém průmyslu. Proto se iv tomto pripade uvažuje, jak se vlastně dostal do alkoholu, ktery se nabídka lidem na konzumaci.
Dobrý den,Chtěla bych se zeptat jestli je v pořádku, když obchody prodávají potraviny po záruční době za zlevněnou cenu? Děkuji. (Marcela)
současná legislativa na SR, mam na mysli zákon o potravinách, nedovoluje prodávat potraviny po datu spotřeby, je na prodávajícím, aby ještě využil cas před uplynutím této doby a nabízejí spotřebitelům tento vyrobek za Zlevněné ceny. Kazdy prodejce potravin, kdo prodává potraviny po datu spotřeby, porusuje zákon, a hrozí mu za to sankce. Na SR zjišťujeme při kontrolách měsíčně 500 az 700 druhů zboží, ktery nacházejí nasi inspektory při kontrolách prave po datu spotřeby. A právě tady musi byt velmi pozorný a všímavý spotřebitel, aby si takový zboží nekoupil, i přes našim kontrolám.
Město Levice!! sama korucpia!! inspektrori dostávají do vačku pozor na to pan Bires! (Levican)
Tato informace je vzdy pro mě důležitá a proto po nastoupení nové vlády a je to uvedene i tak v novele zákona o potravinách, existují tzv.. celoslovenské kontroly nebo potravinová kobra, kde přicházejí inspektory z jinych oblasti slovenska a dělají superkontrolu lokálnímu inspektory. Aby tento prvek, o kterém říkáte, a hlavně provázanost na lokalne prostředí jsme uplne vyloučili a pokud se tak děje a jsou na to důkazy, spolupracujeme v této oblasti s orgány činnými v trestním řízení. Velmi mě těší, že slovensky spotřebitel začal vnímat a hygienické nezávadnosti potravin v širší míře a dakujem za vsechny podněty, ktere dostáváme od spotřebitelu, kteri nam oznamují, kde se prodávají nekvalitně a zdraví škodlivé potraviny, a tak víme potom rychle reagovat.
Komentáře